Interviu Marius Sticlaru în IT Trends: "Cu datele companiei tale nu-ți poți permite să te joci"

Domnul Dr. Ing. Marius Sticlaru, General Manager Q-East Software a acordat la sfarsitul lunii martie un interviu publicatiei IT Agora, in care a semnalat unele dintre aspectele cu care se confrunta piata furnizorilor de solutii IT din Romania si a prezentat planurile companiei pe care o conduce.

Reporter: Sunteți General Manager al uneia dintre cele mai prestigioase firme IT din România. Din această poziție, cum caracterizați piața de soluții de management și securitate IT?

Marius Sticlaru: În prezent, am primit semnale pozitive de creștere a pieței, ca urmare a unui interes din ce în ce mai crescut al firmelor de a-și proteja volumele mari de date cu care operează zilnic. Începem și noi în România, ca și în celelalte state europene, să conștientizăm că, într-o societate ca a noastră informațională prin excelență, cel mai mult contează ca informațiile din interiorul companiilor să fie corect depozitate, accesate și nu în ultimul rând protejate. 

România trebuie aliniată la un standard de securitate minim, ce ar trebui folosit la scală largă, în toate firmele și companiile private sau de stat.

Q-East Software face de aproape 13 ani pionierat în promovarea soluțiilor de cybersecurity și cu siguranță că mai avem multe de făcut până când vom seta că prioritare investițiile în această zonă. Dar, după cum v-am spus, interesul crește de la an la an.

Rep: Care sunt, în opinia dumneavostră, principalele probleme cu care se confruntă mediul de securitate IT din România, atât în sectorul public, cât și în cel privat? Cum credeți că pot fi soluționate acestea?

Marius Sticlaru: În primul rând, ne confruntăm cu o problemă de conștientizare, o oarecare lipsă a culturii de securitate a datelor, iar această constatare este valabilă în ambele sectoare, de stat și privat.

Din punct de vedere al setării cadrului, s-au făcut pași importanți, începând cu aprobarea în în CSAT a “Strategiei de Securitate Cibernetică”, document ce ne permite alinierea la standardele NATO și ale Uniunii Europene. Însă nu de acte normative ducem lipsă, ci de norme metodologice de aplicare, clare și la obiect. Aici este de fapt marea problemă. Chiar dacă avem totul bine definit, la nivel de implementare, puțini actori din piață cunosc care sunt pericolele unui atac cibernetic și de ce este important să le previi.

Popularizarea lor recentă trimite însă un semnal de alarmă tuturor companiilor. Noi venim cu un singur mesaj: “Cu datele companiei tale nu-ți poți permite să te joci.”

Rep: Puteți identifica niste tendințe pentru anul 2014?

Marius Sticlaru: V-am spus, lucrurile progresează și sunt de părere că în România, la fel ca în restul statelor din regiune, se va investi masiv în soluții de cybersecurity. 

Un bun început este să considerăm spațiul cibernetic a cincea dimensiune a spațiului de securitate a unei națiuni, pe lângă celelalte patru existente deja - terestru, aerian, naval și cosmic. Ne raliem astfel părerilor analiștilor acreditați, care de ceva timp trag semnale de alarmă în această direcție. 

Chiar dacă pot părea idei desprinse din sfera SF, războaiele moderne desfășurate și în zona cibernetică sunt o realitate pe zi ce trece mai pregnantă. Securitatea cibernetică a unui stat, la fel ca aceea a companiilor mari din sectorul public și privat, reprezintă o chestiune de prioritate națională. Să nu uităm și de lupta permanentă împotriva grupurilor de criminalitate organizată, mai mari sau mai mici, care operează în prezent cu tehnologie modernă pentru deturnarea de fonduri și finanțarea activităților ilicite. 

Un aspect important îl reprezintă și fenomenul pirateriei software, care produce anual pagube importante atât bugetului de stat, cât și companiilor IT&C. E nevoie de mai multă fermitate și decizie a statului în această privință. Stoparea acestui fenomen trebuie să fie prioritară. Noi avem câteva alternative prin care companiile pot intra în legalitate fără să-și împovăreze bugetele IT.

Soluțiile oferite de compania noastră au răspunsuri eficiente la toate aceste îngrijorări ale actualului context informațional. 

Rep: Cum a fost anul 2013 pentru Q-East Software?

Marius Sticlaru: Pentru firma noastră, la fel ca și pentru întreaga industrie, a fost un an dificil și plin de provocări, în mare parte datorate lipsei de coerență în lansarea proiectelor și programelor guvernamentale promise de autorități. În 2013, toată piața a avut de suferit din acest motiv, atât marile companii IT&C prezente în România, cât și firmele mici.

Așteptăm ca în 2014 condițiile de mediu să redevină favorabile dezvoltării firmelor de software și mă refer aici în primul rând, la o viziune strategică mult așteptată a investițiilor în acest sector.

Din păcate, în lipsa unei astfel de viziuni și a unui set de programe și strategii de implementare, nu putem vorbi de un progres real al sectorului IT&C în România, oricât de optimiste ar fi toate prognozele. 

Rep: Care sunt soluțiile solicitate cel mai mult de către clienții cu care lucrați?

Marius Sticlaru: Clienții noștri se orientează spre soluții de maximizare a eficienței sistemelor lor IT, vizând și diminuarea costurilor operaționale. Vorbim astfel de o gamă variată de soluții precum: Monitorizarea Performanței, Managementul Bazelor de Date, Virtualizare, Managementul Cloud, atât privat, cât și guvernamental, Managementul de Identitate și Acces și nu în ultimul rând, Protecția Datelor.

Rep: Ne puteți furniza câteva informații despre proiectele mari în care ați fost implicați în 2013? 

Marius Sticlaru: Am fost implicați în foarte multe proiecte mari din sfera guvernamentală, în special de replicare și interconectare a bazelor de date pentru integrarea sistemelor informatice la nivel național. Vorbim aici de implementări în infrastructuri critice atât în mediul privat, cât și în proiecte administrative de importanță națională și europeană. Ca dimensiuni, am administrat proiecte de terra date între agenții și entități guvernamentale, cu milioane de utilizatori implicați și un număr de peste 700 de servere auditate.

Rep: Ce industrii considerați că ar trebui să investească mai mult în soluții de securitate informatică? 

Marius Sticlaru: După cum am precizat și mai devreme, primele expuse atacurilor cibernetice, furturilor de date și de identitate, sunt companiile din sectorul public, ministerele, administrațiile publice locale, agențiile guvernamentale. Să nu uităm operațiunea de spionaj cibernetic “Octombrie Roșu” care a vizat accesul la rețele informatice din mai multe instituţii guvernamentale şi diplomatice din întreaga lume, inclusiv România. Astfel, spionii au urmărit obținerea de informații confidențiale privind politicile externe ale statelor, resursele naturale și secretele economice și politice din zona Mării Negre.

Pe locul doi urmează la scurtă distanță băncile și instituțiile financiare, care în ultimul timp au început din ce în ce mai mult să investească în soluții de securitate și ne referim aici la marii jucători din piață. Restul instituțiilor financiare lasă din păcate această activitate în subsidiar. 

Rep: Revenind la firma pe care o conduceți. Anul 2013 a adus cu sine și titulatura de Support Providing Partner pentru Dell Software în regiune. Ce implicații are acest lucru pentru clienții Q-East Software din România? Dar cei regionali?

Marius Sticlaru: Este adevărat, suntem onorați că am primit acest statut. Practic, suntem la acest moment Support Providing Partner, singura companie autorizată să furnizeze servicii de suport tehnic în România, Bulgaria și Moldova pentru portofoliul de produse Dell Software. Ceea ce se traduce prin înființarea unui Centru de Suport Premier pentru clienții noștri, cu specialiști

Q-East Software gata să furnizeze suport online direct în limba română și să remedieze mai rapid și mai eficient, în limba decidentului tehnic, orice problemă ivită.

Rep: Aveți în plan extinderea operațiunilor prin deschiderea de sedii fizice în regiune?

Marius Sticlaru: Ca și strategie de dezvoltare vizăm în 2014 consolidarea poziției noastre de Support Providing Partner în Bulgaria, Moldova și țările fostei Iugoslavii, cu precădere Croația, unde urmărim chiar deschiderea unei sucursale Q-East Software. De ce am ales Croația? Pentru că a aderat anul trecut la Uniunea Europeană și o vedem ca pe o piață propice de replicare a modelului reușit de business din România.

Rep: Știm că Dell a achiziționat în 2012 compania-mamă Quest Software. Cum a influențat această preluare business-ul Q-East Software în România?

Marius Sticlaru: Fără doar și poate, în sensul pozitiv dorit de toată lumea. Suntem acum sub o pălărie mai mare, fiind vorba de unul dintre cele mai importante branduri la nivel mondial, cu o reputație solidă și ownership pe soluții, produse și management specific american. În acest moment, suntem în plin proces de integrare cu echipele Dell din cele două companii Dell Software Group și Dell. În scurt timp, integrarea va fi completă și vom aduce pe piață un mix inovativ de pachete software și hardware, adaptat cerințelor. 

Rep: Cum se diferențiază specialiștii Q-East Software de alți experți similari de pe piață? Ce vă face să fiți foarte apreciați în domeniul dumneavoastră de activitate?

Marius Sticlaru: În primul rând, echipa este clădită în 13 ani, avem oameni care lucrează aici de 9-10 ani. Vorbesc de specialiști pe întregul portofoliu de soluții Dell Software, care cunosc foarte bine tehnologiile Oracle, Microsoft, CRM, ERP și sunt experți în securitate informatică. Faptul că suntem o firmă de talie mică ne dă și mai multă mobilitate în relația cu clientul și cred că acest lucru contează foarte mult în ziua de azi. Reușim să fim flexibili și proactivi, mereu cu un pas înaintea situațiilor de risc.

Rep: Cum s-a consolidat echipa Q-East Software în 2013? Ce procentaj din echipă îl reprezintă tinerii specialiști și cum încurajați accesul studenților în companie?

Marius Sticlaru: Echipa noastră s-a mărit în 2013 cu 4 specialiști noi, atât în zona tehnică, cât și în cea de vânzare de software. Media de vârstă este undeva în jur de 30 de ani în companie, ceea ce ne situează în rândul firmelor cu angajați tineri. Avem în fiecare an programe dedicate în facultățile cu profil tehnic pentru recrutarea de tineri specialiști talentați încă de pe băncile școlii. 

Rep: Spre ce tipuri de soluții estimați că vor fi făcute investiții în sectorul IT&C în următorii ani?

Marius Sticlaru: La ora actuală, necesare sunt soluțiile de virtualizare și cloud în tandem cu cele de securitate informatică. Este important de știut că securitatea datelor în cloud, fie că vorbim de cel privat sau guvernamental, este o adevărată provocare la care trebuie să venim cu soluții.

Rep: În încheiere, știm că sunteți un speaker recunoscut la conferințele și evenimentele specializate în securitate IT, la care sunt invitați atât reprezentanți ai mediului privat, cât și oficiali din administrația publică. Cât de utile sunt acestea în vederea armonizării intereselor și adoptării de măsuri menite să stimuleze în continuare modernizarea informatică a României? 

Marius Sticlaru: Sunt binevenite toate tipurile de conferințe și interacțiuni între mediul privat și cel guvernamental, din simplul motiv că, aflați la aceeași masă, răspundem cu soluții concrete cerințelor care ni se aduc la cunoștință. La toate întâlnirile la care am fost invitat, am avut sentimentul unui schimb de experiențe util, dar după cum v-am zis, important este ceea ce se întâmplă după, când intrăm efectiv în zona de implementare a inițiativelor și a proiectelor.

Interviu publicat in revista IT Trends 4/2014, Agora, 27 martie 2014