Financiar-Bancar

BCR contează pe SharePlex® pentru un mediu eficient de stocare a datelor cu 0 impact asupra sistemelor bancare de bază

Banca Comercială Română ( BCR ) a fost una dintre primele bănci comerciale din România. Activitatea băncii a crescut exponențial din 1990, BCR devenind cea mai mare bancă din țară, cu mai mult de 490 de sucursale. Accesul sigur la date financiare exacte este necesar pentru bancă. Iar atunci când proiectul Oracle de depozitare a datelor a început să aibă probleme de funcționare, BCR a apelat la echipa Q-East pentru ajutor în replicarea datelor.

Provocarea

Aplicațiile bancare de bază ale BCR, care adresează cca 90% din tranzacțiile băncii rulau pe platforma Oracle. Majoritatea aplicațiilor au fost dezvoltate in-house, ceea ce a dus la o serie de sisteme parțial conectate. Chiar dacă fiecare sistem își opera funcția satisfăcător, raportarea în timp real și analizele de business se desfășurau cu dificultate. 

Pentru a rezolva această problemă, BCR a început să implementeze un proiect de stocare a datelor: astfel, toate datele din diferite sisteme trebuiau să fie centralizate într-un singur depozit și toate aplicațiile de raportare și analiză să acceseze o singură sursă de date. Pentru a asigura faptul că datele din depozitul de date sunt mereu actualizate, a fost necesară o abordare în timp real, cu date replicate în mod constant din depozitul de date, pe măsură ce se schimbau în sistemele bancare de bază.

Cu toate acestea, atunci când proiectul a fost planificat inițial, datele au fost transferate în depozitul de date folosind o abordare de tip flat-files. Această metodă de replicare a avut repercusiuni asupra performanțelor bazelor de date de testare, care s-ar fi putut propaga asupra tuturor sistemelor bancare de bază cu acces la aceste baze de date.  Viteza de derulare a tranzacțiilor bancare a fost încetinită, la fel și rata de răspuns a sistemului. 

Mai mult decât atât, problema a ajuns să afecteze experiența clientului cu banca – la ATM-uri, online, prin telefon, la autorizațiile pentru tranzacții cu cardul, relația cu reprezentanții customer care – crescând astfel riscul de pierdere al clienților.

BCR avea nevoie rapid de o soluție mai bună, una care să ofere date actualizate rapid pentru operațiunile de business venite prin depozitul de date, fără a afecta negativ performanțele sistemelor bancare critice.

Soluția SharePlex® de la Quest™

Echipa DBA BCR a luat în considerare câteva soluții diferite, cum ar fi copierea, importul/exportul și datapump de fișiere plate, dblinks, replicarea nativă Oracle și SharePlex® pentru Oracle. BCR a constatat că SharePlex® pentru Oracle a fost produsul cel mai potrivit. Astfel, banca a început să utilizeze SharePlex® atât pentru replicarea datelor, cât și ca unealtă de extragere, transformare și încărcare a datelor (Extract Transform Load) intr-un mediu bancar complex și foarte ocupat.

În timpul procesului de evaluare, echipa BCR a constatat că soluția nativă Oracle nu a întrunit cerintele de replicare rapidă a bazelor de date pentru volume mari de tranzacții (de minim 30.000 până la 35.000 de tranzacții pe minut). Pe de altă parte, SharePlex® a îndeplinit nu numai cerințele de replicare rapidă a datelor (reproduce modificările de date în timp aproape real), dar, de asemenea, a operat fără a degrada performanțele sistemelor-cheie ale BCR.

“SharePlex® nu a fost achiziționat ca o necesitate, ci pentru că s-a dovedit a fi într-adevăr, cea mai bună și potrivită soluție” a declarat Cristian Berevoianu, DBA Team Leader BCR. “Soluția reprezintă o combinație de ETL și replicare de mare viteză pentru aplicații într-un mediu bancar complex.

SharePlex® este o soluție de replicare a bazelor de date care susține migrarea datelor într-o manieră eficientă, în cadrul unui proces de replicare desfășurat în timp aproape real. Această caracteristică permite SharePlex® să înglobeze toate schimbările efectuate în bazele de date sursa Oracle fără să afecteze performanța sistemelor critice de business ale băncii. SharePlex® trimite doar datele actualizate în depozitul de date, minimizând utilizarea rețelei și cerințele de transfer ale bazei de date sursă.

“Fără SharePlex®, nu am fi putut replica informațiile în depozitul nostru critic de date, fără să avem afectată performanța sistemelor bancare de bază.” – Cristian Berevoianu DBA Team Leader BCR

De asemenea, SharePlex® este o soluție scalabilă, ceea ce este esențial într-o industrie dinamică. Deoarece SharePlex®  poate replica date care adresează volume de peste 1000 de tranzacții pe minut, se va dezvolta împreună cu BCR, continuând să ofere o replicare eficientă a datelor pentru viitor.