Dell preia compania EMC printr-o tranzacție numită de experți "cea mai mare din istoria IT"

Compania Dell şi fondul privat de investiţii Silver Lake vor cumpăra furnizorul de soluţii de stocare EMC în cadrul unei tranzancţii gigant de 67 mld. dolari care va duce la formarea unui „mamut“ tehnologic, care va concura de la un alt nivel cu rivali ca IBM, Cisco sau HP pe segmente precum cloud computing, mobilitate şi securitate cibernetică, scrie Reuters.

Titlurile EMC sunt în urcare cu 7% în timpul tranzacţiilor electronice premergătoare deschiderii bursei americane, dar de la începutul anului sunt în declin cu 7%, în timp ce indicele S&P 500 a pierdut 2,1%.

"Creăm o companie cu o forţă incredibilă. Este vorba de a aduce împreună tehnologii complementare şi de a ajuta clienţii să răspundă provocărilor şi oportunităţilor create de viitorul digital", a declarat Michael Dell, preşedinte şi director general al Dell, la CNBC.

Acţionarii EMC vor primi circa 33,15 dolari pe acţiune în numerar şi un tip de acţiuni evaluate în funcţie de valoarea participaţiei de control deţinută de EMC la VMware, care va rămâne independentă şi tranzacţionată public, se arată într-un comunicat al companiilor.

Tranzacţia este cea mai mare din istoria sectorului tehnologic, fiind peste oferta de 37 de miliarde de dolari a producătorului de cipuri Avago Technologies pentru Broadcom, achiziţie care nu este încă finalizată.

Achiziţia EMC va ajuta Dell să îşi diversifice operaţiunile dincolo de piaţa PC-urilor aflată în stagnare şi îi va da dimensiunea necesară să atace piaţa de administrare şi stocare a datelor, mult mai profitabilă.

În cadrul acordului, EMC are dreptul, ca timp de 60 de zile să poată primi oferte din partea altor cumpărători. În cazul în care va găsi un cumpărător mai bun, EMC va plăti Dell un comision cu discount, pentru anularea acordului.

Dacă va fi finalizată, tranzacţia ar fi a doua preluare majoră efectuată de Michael Dell, unul dintre pionierii industriei PC, în numai doi ani. Michael Dell a cumpărat integral compania Dell în 2013, pentru 25 de miliarde de dolari, pentru a câştiga timp pentru restructurarea acesteia.

Dell negociază cu mai multe bănci asigurarea unei finanţări de 40 de miliarde de dolari pentru achiziţia EMC, au declarat anterior surse apropiate situaţiei.

Sursa: zf.ro